Hva er Steam, Epic, itch.io, GOG og HumbleBundle?

Kategorier:

Stikkord:

Print Friendly, PDF & Email

Før i tiden gikk vi i butikken og kjøpte spill til datamaskinen eller spillkonsollet. Nå finnes det i praksis nesten ikke analoge butikker som selger spill – alle er blitt digitale. På spillkonsollene er det egne online-butikker hvor du kan kjøpe spill som lastes direkte ned på maskinen – PlayStation har sin butikk, Switch har sin osv. Til Windows finnes det en rekke ulike spillportaler. Dette er programmer som hvor du både kan kjøpe, laste ned og spille forskjellige spill til Windows. De vanligste er Steam og Epic, men det er en rekke andre spillportaler som tilbyr en annen måte å kjøpe og spille spillene på.

Steam og Epic er de to største spillportalene hvor du kan kjøpe og installere spill på en Windows-maskin. Du oppretter en personlig konto og kjøper spillene til denne kontoen. Det er bare via denne kontoen og spillportalen at du kan installere spillene – sagt på en annen måte: Du må installere Steam eller Epic på en maskin for å kunne installere spillene du har kjøpt der. De har også systemer som gjør at det er bare mulig å spille ett spill om gangen på samme konto.

itch.io, GOG og HumbleBundle er litt annerledes enn Steam og Epic. itch.io og GOG er mer spillbutikker enn spillportaler, selv om de kan være det også. Når du kjøper spill på disse nettstedene kan du laste dem ned og installere dem helt avhengig av spillportalen. Du får dem som .exe-filer eller .zip-filer og du kan installere dem hvor du vil – og du kan faktisk også gi dem vekk til nære venner (det er lov i Norge). itch.io er et godt sted for å finne spill laget av uavhengige spillutviklere, så her finner du alt fra helt sære ting til utrolig bra spill – og om alle slags tema. Det er en gullgruve for deg som vil utvide spillrepertoaret. GOG selger mer klassiske spill og også gode gamle spill (der av navnet Good Old Games), og fellesnevneren er at alle er uten kopibeskyttelse (at du kan laste dem ned og gjøre hva du vil med dem).

HumbleBundle er ikke en spillportal, men en ren spillbutikk. De har alt fra DRM-frie spill til spill hvor du får tilgang via en Steam-nøkkel (du må altså ha Steam for å spille det). Det som gjør HumbleBundle spesielt er at de gir vekk en del av inntektene sine til gode formål og de har noen utrolig bra tilbudspakker med spill med jevne mellomrom. De har også en abonnementsordning (HumbleBundle Classic) hvor du får opp til 12 spill gratis hver måned.