Jussavdelingen

På nettstedet finner du to lisenser. Den ene er Creative Commons Navngivelse-IkkeKommersiell-DelPåSammeVilkår, som lar deg endre, tilpasse og bygge videre på arbeidet, vel og merke ikke-kommersielt og så lenge du krediterer Spillpedagogbanken og lisensierer det du lager under samme vilkår som dette. Alle de åpne undervisningsforslagene har denne lisensen.

Den andre lisensen har er en lukket lisens, som i praksis er den vanlige “Lov om opphavsrett” – med en liten justering. Når en skole betaler en årslisens for å få tilgang til de lukkede delene av Spillpedagogbanken, får også alle lærere ansatt på skolen lov til å endre, tilpasse og bygge videre på oppleggene. Men – de har ikke lov til å bruke dem utenfor skolen, og om skolen sier opp lisensen får ingen bruke materiale fra Spillpedagogbanken eller materiale som er bygget videre på materiale fra Spillpedagogbanken. Dette gjelder også for privatpersoner som kjøper lisens og som har sin personlige bruker i Spillpedagogbanken, men de har lov til å bruke undervisningsforlagene i egen undervisning der de jobber uansett skole/sted.

Bare så det er sagt – Spillpedagogbanken er fullt klar over at opphavsrett ikke gjelder ideer (og nå vet du det også) og håper at mange får gode ideer når de sjekker ut undervisningsforslagene. I praksis betyr det at banken håper du ikke sprer oppleggene som er under en lukket lisens. Da blir jussavdelingen ordentlige sure. Om du derimot lager et nytt glitrende opplegg fordi du har fått noen gode ideer, så gjør det ingenting om det er lett å skjønne hvor du har fått ideen fra. Det er noe helt annet enn å bygge videre på et allerede eksisterende ferdigskrevet opplegg. Det er bare helt kjempeflott – og ingenting Spillpedagogbanken blir gretten for.

Men – det må sies: Om det blir klart at en skole eller en privatperson med tilgang til Spillpedagogbanken bruker de lukkede undervisningsforslagene ut over det de har lov til, så kommer de til å få en advarsel og beskjed om å ordne opp. Skjer det en gang til, så kommer kontoen(e) til å bli sperret – og de må betale et nytt abonnement for å få tilgang igjen.