Logo for spillet Little Misfortune.

«Little Misfortune»

Kategorier:

Stikkord:

Logo for spillet Little Misfortune.

«Little Misfortune» er et pek-og-klikk-eventyr hvor du spiller Misfortune Ramirez Hernandez, en fantasifull jente på åtte år, som prøver å få tak premien «Evig Lykke». Denne premien vil hun gi til moren sin, siden moren er så mye lei seg. Ledet av hennes nye venn, Mr. Voice, reiser de ut i skogen på jakt etter premien og hvor Misfortune oppdager sannheten bak alt det rare som skjer rundt henne. På veien har hun en pose med glitter, som hun kan strø rundt seg for å gjøre verden til et bedre sted.

På veien er målet å utforske mest mulig, snakke med alle personer og dyr du møter, både søte og skumle, og så må du gjøre en rekke valg hele tiden. Og som Mr. Voice sier tidlig i spillet – Det finnes ikke rette eller gale valg, bare konsekvenser.

Spillet er omtalt som «the cutest horror game ever» og det er ikke så langt fra sannheten. Historien i spillet er en krysning mellom en Roald Dahl-fortelling og en South Park-episode, så her er det bare å forvente at ting tar noen overraskende, og til tider drøye, vendinger.

Sekvensen passer best for elever fra 8. trinn og oppover.

Tematikk og spillmekanikk
Dette er et nokså klassisk pek-og-klikk-eventyr, men med et særegent visuelt uttrykk og narrativ. «Lille Misfortune» er et spill om tapt uskyld, tillit og barndom. Det handler om morbid nysgjerrighet, og de sjarmerende eventyrene vi alle reiser ut på som barn. Misfortune har egentlig en nokså dårlig oppvekst og det kommer godt frem i fortellingen, og det forsterkes av hennes egen positive forståelse hvordan hun tolker alt hun har opplevd.

Audio-visuelle virkemidler
Det visuelle er tegneserieaktig og har en markert stil. Både lyd og bilde kan virke søtt, selv om innholdet i fortellingen ofte er makabert. Denne kontrasten er et eget virkemiddel i formidlingen til elevene. De legger raskt merke til misforholdet mellom Misfortunes positive forståelse av alt hun møter på og hvordan det faktisk står til i verden. Det fungerer godt som skrekkblandet fryd, på lik linje med mye av det Roald Dahl har skrevet.

Aktuelle spillkinodeler
Den mest aktuelle spillkinodelen fra Little Misfortune er fellesspilling fra begynnelsen av spille og til rett før Misfortune skal gå over veien. «The Voice» stopper henne med en sekvens der. Hun kan gå over veien og gå videre og da starter åpningssekvensen i spillet. Hvis dere har god tid, så kan dere også ta med åpningssekvensen som en del av spillkinoen. Den er nokså interessant i seg selv.

Før dere begynner spillingen stiller du spørsmålet om dette er en fortelling som kan forteller i en bok eller i en film. Dette skal elevene tenke over underveis i spillingen.

En spillsekvens fra begynnelsen av spillet og til rundt 20 minutter ut i gjennomspillingen.

Hent fram en elev som kan spille for de andre. Bruk en spillkontroller. Husk å stille det inn i spillet, fordi da får eleven gode instruksjoner underveis. Eleven kan godt klikke på ting for å få Misfortunes beskrivelser av ting i huset. Det gir gode reaksjoner fra elevene. Det fungerer fint at spillet er på engelsk.

Du må gjerne åpne opp for at elevene kan rope hva den som spiller skal velge når det kommer opp valg på skjermen.

Elevene reagerer ofte på beskrivelser av hvor dårlig foreldrene oppfører seg mot Misfortune, og det er mulig å påpeke at hun bare sier fine ting om foreldrene sine.

I etterkant kan du spørre elevene om det innledende spørsmålet «Er dette en fortelling som kan fortelles på film eller i en bok?». Spør etter til elevene kommer på at de kan gjøre valg selv i spillet og at dette ikke er mulig i en film eller bok. Så kan du stille spørsmål ved om de egentlig har mulighet til å velge eller om det er fortelleren som styrer hva som er mulig i spillet, jamfør at Misfortune kommer til å dø (og ja, hun gjør det).

Til slutt kan du stille et spørsmål om dette er en morsom eller trist fortelling, og hvorfor.

Lenke til et ferdig undervisningsforslag med «Little Misfortune».