
«Inside» er et hybrid 2D/3D-plattformspill med noen enkle utfordringer underveis. Du spiller en gutt som må springe, hoppe, klatre og løse utfordringer for å unngå å bli drept, og samtidig prøve å finne ut hva som skjer. Spillet er både skremmende og vakker på en gang og det har en underfundig historie som avdekkes gradvis utover i spillet. Det er ingen tekst eller tale i spillet, så fortellingen blir utelukkende kommunisert gjennom bilder, lyd, detaljer og kroppsspråk.
Spillet passer nok best for ungdomsskolen og opp, i og med at du dør lett og på rimelig grafisk vis uten at det er blod og gørr (men lydene kan være rimelig ille). Spillet har en PEGI18 aldersanbefaling, så du kan risikere at det er foreldre som reagerer på at spillet blir brukt i undervisning. Det er derfor viktig å kommunisere hva spillet inneholder og hva du skal bruke det til (og hvorfor) i undervisningen overfor foreldre. Det tar rundt 2 timer å spille gjennom hele spillet.
Tematikk og spillmekanikk
Tematikken i «Inside» er knyttet til hva mennesker kan være i stand til og villige til å gjøre for å oppnå et mål. Fortellingen i spillet er åpen for veldig mange tolkninger, men stikkord som dystopi og konspirasjon passer uansett godt. Det er i alle fall en gruppe mennesker som utfører eksperimenter på både dyr og mennesker, og verdenen du ser glimt av i bakgrunnen ser forfalt og ødelagt ut. Det er et åpent spørsmål i fortellingen hvem gutten / hovedpersonen egentlig er og hvorfor han blir jaktet på.
Spillmekanikken er enkel. Gutten styres med en spillkontroller og er intuitive. Det handler stort sett om å springe til venstre eller høyre og hoppe. Det er mulig å gripe fatt i ting og klatre eller svømme opp og ned også. Som nevnt dør du lett i spillet, men spillet lagrer ofte og du starter raskt opp rett der du var. Så det er bare å prøve om igjen og om igjen.
Audio-visuelle virkemidler
«Inside» er visuelt både vakkert og grotesk på en gang. Det visuelle uttrykket er stilistisk og mørk, men detaljert og nyansert. Det er en rikdom i alle visuelle skildringer i spillet, og den er meget stemningsfull. Lyd og musikk er også godt tilpasset stemningen i spillet. Det er viktig at det er nok volum til at spesielt lydeffektene får runge ut i lokalet.
Aktuelle spillkinodeler
En økt med «Inside» på en spillkino kan inneholder to deler. Det er en rekke lagringspunkter i spillet, men de blir ikke tilgjengelige før du har spilt forbi dem. Det betyr at du må ha spilt forbi de aktuelle spillkino-delene for å kunne bruke dem i spillkinoen.
Den første er helt fra starten, slik at publikum kan få med seg hva som skjer. Del ut spillkontrolleren til en i publikum og la dem sette gang reisen. Om gutten dør er spillet raskt i gang igjen og i begynnelsen er det ingen vanskelig utfordringer som må løses. Spill til gutten kommer…
Den andre delen er den vi kan kalle zombie-marsjen. Velg «Load» i spillet og startpunktet som er avbildet under. Gutten har oppdaget at noen har tatt kontroll over mennesker og får dem til å gjøre akkurat det de befaler dem å gjøre. Ved et uhell havner han midt i en rekke med tankeløse zombier og må prøve å late som om han er en av dem for ikke å bli avslørt. La en i publikum få spille, men si at de andre i salen må komme med forslag til hvordan gutten skal unngå å bli oppdaget.

Lenke til et ferdig undervisningsforslag med «Inside».