«Inside» – En mørk og bisarr fortelling utfolder seg

Print Friendly, PDF & Email

Undervisningsforslaget er laget av Odin Nøsen og delt med Creative Commons BY-NC-SA.

Jaktet på og alene. En gutt blir trukket inn i et spindelvev av mørke hemmeligheter. Og du er gutten! «Inside» er en underlig fortelling med mange tolkningsmuligheter. Hva er det egentlig som skjer her?

Om spillet

«Inside» er et hybrid 2D/3D-plattformspill med noen gåter underveis. Du spiller en gutt som må springe, hoppe, klatre og løse gåter for å unngå å bli drept og samtidig prøve å finne ut hva som skjer. Spiller er både skremmende og vakker på en gang og det har en underfundig historie som den åpner gradvis utover i spillet. Det er ingen tekst eller tale i spillet, så fortellingen blir utelukkende kommunisert gjennom bilder, lyd og kroppsspråk.

Spillet passer nok best for ungdomsskolen og opp, i og med at du dør lett og på rimelig grafisk vis uten at det er blod og gørr (men lydene kan være rimelig ille). Progresjonen i spillet lagres hele tiden, så om gutten dør er spillet i gang igjen raskt og ikke så langt fra der du døde.

Undervisningsmål

Målet er å bruke fortellingen til å trene elever opp i observasjon, samtale og tolkning – og da er det på sin plass å ikke bare bruke tekst eller film, men også dataspill. Det gjør at «Inside» kan passe til undervisning i både norsk og engelsk under kjerneelementer som «Tekst i kontekst» og «Møte med engelskspråklige tekster» (selv om det ikke er hverken språk eller tekst i spillet).

Spillet fungerer også godt som skrivestart til å inspirere elever til å skrive videre på fortellingen.

Slik kan du gjøre det

Før spilling

Elevene bør spille «Inside» to og to, slik at de kan observere og snakke sammen om hva som skjer i spillet. Det er også mulig å spille det på storskjerm der en (og en) elev spiller for klassen – og stopper opp der hvor en skal stoppe. Det beste er likevel om de spiller i små grupper, fordi da gjør spillet mest inntrykk. Lyd er en viktig del av stemningen i spillet, så la elevene høre lyder og eventuelt godt med lyd om dere spiller på storskjerm. Gjerne spill spillet i et mørklagt klasserom 😉

Du må regne med å bruke minimum 2 skoletimer, men du kan lett strekke det videre alt etter hvor mye samtale du legger opp til – eller skal spille gjennom hele spillet. Undervisningsforslaget legger opp til at du spiller spillet frem til der demoen slutter. Det tar rundt 2 klokketimer å spille gjennom hele spillet.

Under spilling

La elevene begynne spillet – og allerede når gutten først dukker opp ber du dem stoppe opp. Det er laget et arbeidsark til spillet hvor det er oppgitt bilder fra bestemte steder. Når elevene kommer til dette stedet skal de stoppe opp og svare på spørsmålene angitt under hvert bilde. Her har du selvfølgelig stor frihet i å stille andre spørsmål om du har noen gode på lur. I dokumentet kommer de samme spørsmålene om igjen under hvert bilde for å se om elevene ser utviklingen av fortellingen fra spillskapernes side.

Elevene må se etter så mange detaljer de kan om det som er i forgrunn og bakgrunn. Spesielt må de legge merke til ting som skiller seg ut – er det f.eks. vanlig å finne «kjøleskap» med lys midt i skogen? Er hundene helt normale? Bruk noen minutter på å gjøre elevene oppmerksomme på at de skal lete etter detaljer. Kanskje de to første bildene/beskrivelsene bør skje felles i klasserommet.

Arbeidsarket strekker seg til ca 40 minutters spilling, hvor det også er regner med noe tid til problemløsning i spillet. Tid til samtale og skriving kommer utenom.

Du kan enkelt forlenge opplegget selv ved å la elevene spille videre og be dem stoppe opp hvor det virker naturlig – og da svare på tilsvarende spørsmål som i arbeidsdokumentet.

Etter spillerunden, eller underveis, kan dere også drøfte hvordan spillskaperen lager de ulike stemningene elevene opplever i spillet. Kjenner de igjen virkemidler fra andre spill eller er kanskje film en bedre referanse?

Etter spilling

Etter endt spillerunde kan elevene eventuelt også skrive en fortsettelseshistorie. Hva tror de kommer til å skje videre? Hvordan ender historien? Hva er forklaringen på alt de har sett til nå? Hva befinner seg i tanken på slutten av traileren til spillet?

Dette trenger du

«Inside» finnes til Windows, macOS, Playstation 4, Xbox One, Switch og iOS til rundt kr 200. Det enkleste er å følge lenkene på hjemmesiden til spillet for å komme til rett butikk. Det er mulig å kjøpe en DRM-fri utgave til Windows på GOG, som du da kan installere på og spille fra en minnepinne. Det finnes også en gratis demo-utgave av spillet på flere av plattformene.

Tips, ideer og forslag

Det finnes lange drøftinger av hva fortellingen i spillet egentlig går ut på som kan være interessante å lese når du har spilt gjennom spillet.

Det er alltid lurt å ha spilt så mye av spillet som mulig selv før du ruller det ut til elevene.

Trailer
Full gjennomspilling

Legg igjen en kommentar