Print Friendly, PDF & Email

Undervisningsforslaget er delt med Creative Commons BY-SA-NC og er en bearbeidet utgave av et opplegg laget av John Arne Gaard Nilsen.

Vanligvis fortelles dataspill om krig gjennom siktet til en soldat. I “This War of Mine” må du klare deg uten våpen og lojale medsoldater. Du må overleve som en gjeng vanlige sivile personer i en beleiret by og gjøre det som er nødvendig og lurt for å klare dere. Og da blir fortellingen om krig fortalt gjennom et dataspill noe helt annet.

Om spillet

“This War of Mine” er slags dyster variant av Sims der tre vanlige personer prøver å overleve som sivile i en krigsherjet by. Dette er ikke et vanlig krigsspill hvor man styrer en soldat og går rundt på slagmarken, men det er episoder hvor man kan bli nødt til å sloss for å overleve. Hoveddelen av spillet, og din oppgave, er å styre disse tre personene gjennom hverdagen deres. På dagtid er gruppen innendørs i et hus de har funnet, fordi det er for farlig å dra ut. Inne må du velge hva som skal gjøres på dagtid – å lage mat, bygge ting, ta vare på karakterenes helse og psyke, eller reparere huset. På kveldstid kan du sende noen ut for å søke etter ressurser eller drive handel, la noen sove og la noen stå vakt. Du må passe på hvordan du forvalter knappe ressurser, velge hva de skal gjøre med tiden sin hver dag og natt, samt å ta valg på vegne av karakterene. Valgene du gjør har direkte konsekvenser for deres situasjon og psyke, så her er målet å nøye drøfte hvert valg for å unngå å gjøre noe som forårsaker at karakterene dine dør eller ikke vil fortsette. I spillet må man selv velge hva som er rett og galt, men karakterene du styrer er mennesker og er ikke nødvendigvis enig i valgene dine. Det er meningen at det skal være vanskelig å overleve og hvert valg kan ha konsekvenser for om de overlever eller ikke. Heldigvis er dette bare et spill og går alt galt er det bare å begynne på nytt igjen.

Spillet har en høy aldersanbefaling fordi temaet er mørk og dystert, og det henvises en gang i spillet til en voldtekt som skjer utenfor skjermbildet. Spillet passer derfor best for elever i ungdomstrinnet og oppover. Bruk din diskresjon som lærer i forhold til om tematikken i spillet kan være for dramatisk og intenst for elever du har i klassen din.

Trailer
Gjennomspilling av dag 1

Undervisningsmål

“This War of Mine” gir spillerne et unik glimt inn en hverdag de færreste av oss heldigvis har opplevd, men som dessverre alt for mange andre har – både i vår egen samtid og i tidligere generasjoner. I samfunnsfag i grunnskolen og samfunnskunnskap i videregående skole er det en rekke kompetansemål knyttet til medborgerskap og det å forstå andres perspektiv og livssituasjon – i tillegg til det å bruke dataspill som kilde til kunnskap om verden under kjerneelementet “Undring og utforskning”.

I tillegg er det flere aktuelle kompetansemål i KRLE knyttet til kjerneelementene “Kunne ta andres perspektiv” og “Etisk refleksjon” som enkelt kan trekkes inn i samtalen om spillet og det som skjer i fortellingen.

Slik kan du gjøre det

“This War of Mine” – Arbeidsark

Dette spillet gjør seg best i grupper på 3-4 elever. Gruppen må rotere på hvem som spiller slik at alle får prøvd like mye, det er selvsagt lov å hjelpe den som spiller om det er vanskelig, men ikke ta styringen helt fra en person. En elev skal til enhver tid skrive ned hva som skjer i korte trekk slik at de skaper en tidslinje over det som skjer (den skal brukes etterpå). Eleven som skriver skal byttes ut samtidig som personen som spiller byttes. De kan pause spillet med å trykke på ESC-knappen om de trenger mer tid til å skrive før de går videre.

Oppgaven for “This War of Mine” er todelt. Den første er at elevene diskuterer rundt alle valgene de tar mens de spiller, og det er da nødvendig å komme med begrunnelser for valgene og bli enige om hva som er lurt å gjøre. Elevene må huske å skrive ned valgene de tar og hvorfor. Det er ikke den eleven som sitter med spillet/kontrollene som har det siste ordet. Flertallet bestemmer om elevene ikke er enige. God kommunikasjon og diskusjon er svært viktig da det dukker opp mange valg i spillet og elevene har ikke tid til å drøfte i ti minutt i hver situasjon. Den som skriver har ansvaret for å skrive ned det som skjer hver dag. Til slutt skal elevene prøve å lage en tidslinje for hver dag, og plukke ut det mest sentrale som skjedde denne dagen og hvilken påvirkning det hadde videre.

Den andre oppgaven er å ha en diskusjon etter spillsesjonen. Da er det fint om de har noen spørsmål som hjelper dem i gang. Svarene på spørsmålene kan de skrive i stikkordsform i samme dokument som de skrev dagboken/tidslinjen. Elevene må bruke tidslinjen aktivt for å få med alle detaljer og diskusjoner de har hatt underveis i spillingen. Når de har svart på spørsmålene kan de drøfte spillet og opplevelsen spillet gav ut i fra erfaringene de har gjort og inntrykkene de sitter igjen med.

Her har du en lenke til et forslag til arbeidsark du kan bruke og et ark elevene kan få med oppgavene de skal jobbe med.

Tidligere var det publisert et godt oppgavesett knyttet til “This War of Mine” på iktipraksis.no og det finner du gjengitt og lettere bearbeidet på denne lenken.

Dette trenger du

“This War of Mine” er tilgjengelig på alle plattformer for rundt kr 150. Det har en rekke utvidelser som ikke er nødvendige å kjøpe i forbindelse med dette undervisningsforslaget. Spillet krever ikke noe spesielt av maskinen du spiller på, så en helt vanlig Windows-maskin eller Mac fungerer helt fint.

Hvis du skal bruke spillet i undervisning kan du få så mange gratislisenser av Windows- og macOS-utgaven du trenger ved å kontakte utvikleren Pawel Miechowski på epostadressen pawel.miechowski@11bitstudios.com (skriv på engelsk). Du kan få både så mange Steam-nøkler du trenger og/eller en DRM-fri utgave av spillet. Den DRM-frie utgaven kan du installere og spille fra en minnepinne. 11bit Studios tilbyr forresten gratis utdanningsutgaver av alle spillene de har i porteføljen sin.

Spillet er også tilgjengelig i PlayStation Now-pakken.

Tips, idéer og forslag

Det finnes en rekke utvidelser til “This War of Mine” hvor det fortelles ulike fortellinger fra ulike perspektiver. “The Little Ones” forteller spillet fra et barns perspektiv og kan faktisk være noe studenter i UH-sektoren kan bruke som en del av sin undervisning der er aktuelt.

Spillpedagognivå – Middels
Teknisk middels – Spillet må kjøpes, lastes ned og installeres (eller du kan be om å få det gratis). Det fungerer fint på en vanlig datamaskin.
Didaktisk middels – Koblingen mellom spillet og mål i læreplanen går via refleksjoner rundt innhold og opplever i spillet. Læreren må ha selv ha reflekter over dette og hjelpe elevene med å holde dette fokuset under spillingen, samtidig som en er åpen for andre opplevelser underveis.
Spillmekanisk middels – Spillet krever at spilleren lærer seg hvordan en rekke funksjoner i spillet virker. Du må holde orden på helse, mat og humør på flere personer samtidig.