Print Friendly, PDF & Email

Undervisningsforslaget er delt med Creative Commons BY-NC-SA og tar utgangspunkt i et opplegg laget av Aleksander Husøy.

Et uløst mordsak og en rekke videoklipp fra ulike avhør. En kvinne som er et offer eller en morder? Snakkes hun sant eller lyver hun? Du må sette sammen historien og finne ut hva som egentlig skjedde.

Om spillet

«Her Story» tøyer grensene for hva et dataspill kan være, og kan kanskje bedre beskrives som en hybrid mellom film og spill. I spillet får du tilgang til en rekke opptak fra et avhør med en i utgangspunktet ikke-navngitt kvinne. Du finner raskt ut at kvinnen er under mistanke for drapet av hennes mann. Din oppgave er å avdekke historien om hva det er som egentlig har foregått.

Spillet finner sted på en aldrende PC-terminal hvor klipp fra alle avhørene med kvinnen ligger tilgjengelig. Men terminalens databaseverktøy har omfattende begrensninger, slik at du ikke har mulighet til å se klippene i kronologisk rekkefølge. I stedet må du basert på den informasjonen du allerede har tilegnet deg fra tidligere videosnutter, taste inn søkeord som gir tilgang til stadig nye klipp.

Videoklippene formidler en kraftfull historie, men gir deg ingen fasitsvar. Det blir til syvende og sist opp til spilleren å avgjøre hva disse klippene egentlig forteller. Det minner i så måte om Netflix sin «Making a Murderer«, men med den ytterligere dimensjonen av interaktivitet som er unikt for spillmediet. Dette gjør «Her Story» til et interessant spill å bruke i skolen.

Spillet er på engelsk og det er tekstet på engelsk.

«Her Story» er enkelt å komme i gang med. Det tar rundt 90 minutter å fullføre, og har en spillmekanikk som gjør det lett tilgjengelig også for uerfarne spillere. Så fremt man har brukt de helt grunnleggende funksjonene på en PC før (og det må man forvente at både lærere og elever har), har man de ferdighetene som trengs for å spille det. Det er derfor en god inngangsportal til spill i undervisningen for lærere som ikke har gjort dette før.

Undervisningsmål

Spillet kan i det store og det hele angripes på samme måte som en novelle eller en film. Det er kanskje innlysende at spillet egner seg til bruk i engelsk, men siden undervisningsforslaget fokuserer på områder som fortellerteknikk og karakterutvikling passer det godt til norsk også. Det kan også være andre muligheter som kan dukke opp når du spiller det. I engelsk er enkelt å bruke dette spillet mot kompetansemål knyttet til kjerneelementet «Møte med engelskspråklige tekster«.

Slik kan du gjøre det

Det er mulig å spille «Her Story» som helklassespilling der elevene stemmer over hvilke søk som skal gjøres ut fra de filmklippene de får se. Samtidig får elevene mest ut av spillet når de kan spille det i grupper på to og to. Da blir dere mer refleksjon i gruppene og det blir bedre samtaler i klassen i etterkant av spillingen.

Før spilling

Det krever som sagt lite for å komme i gang med spillet, så etter du har forklart premisset for spillet og viser dem det første søket vil elevene klare seg selv helt fint.

Helklassespilling
Om du gjennomfører spillingen som helklassespilling må du lage et system for hva klassen skal søke etter. Da er det greit å ha et verktøy som f.eks. ordskyen (eller Q&A) i Mentimeter eller andre ordsky-tjenester. Det er også et alternativ å bruke spør-i-vei-funksjonen i Google Presentasjon og tilsvarende tjenester, om du har den muligheten tilgjengelig.

Når spillet begynner spiller du av alle videoene som er tilgjengelige med det første søket. Elevene noterer stikkord for seg selv underveis og så stemmer de over hvilket ord de vil søke på i etter alle videoene er avspilt. Lærer legger inn nytt søkeord, får opp nye videoer (det er aldri mer enn 5) og spiller av alle som ikke er avspilt før. Så stemmer elevene igjen over nytt søkeord og går runden videre.

Under spilling

Mens elevene spiller kan de bruke disse oppgavene for å fokusere på fortellerteknikken og karakterutviklingen:

 • While playing the game, take point form notes of any pieces of information that you believe might be significant.
 • How would you characterize the woman being interviewed? In what ways does your impression of the character change as you were playing the game?
 • Who are the other major characters in this game? How did you learn about them?
 • What were the first three search phrases you typed in? Why?
 • We are given access to the woman’s responses, but not the investigator’s questions. What effect does this have?

Etter spilling

Når dere er ferdige med spillet kan du bruke tid på samtale i klassen og / eller en skriftlig oppgave.

Til samtale

 • How could this story have been conveyed through a film or a short story?
 • Did the order in which you watched the clips affect how you experienced the story? Why?
 • Do you find the story to be believable? Why? Why not?
 • Is Hannah a reliable narrator? Why? Why not?
 • Is she guilty of the crime that she has been accused of? If so, are there any extenuating circumstances?

Langsvaroppgave

 • Write a text where you showcase one or several of the episodes Hannah tells about in the interviews from the perspective of one of the other characters.
 • Based on the information you have available from the interviews, write a recommendation as to whether or not Hannah should be charged with a crime.

Dette trenger du

«Her Story» er tilgjengelig på iOS og Android – og også Windows og macOS. Spillet koster alt fra kr 20-90 alt etter plattform og spillbutikk. Det krever svært lite av maskinvaren og kan spilles selv på den enkleste Windows-maskin. Windows og macOS-utgavene er tilgjengelige som DRM-frie utgaver fra GOG og HumbleBundle (hvor du også får Steam-nøkler). Den DRM-frie utgaven kan du legge over på en minnepinne, slik at du kan spille spillet direkte fra minnepinnen.

Tips, ideer og forslag

De som har laget «Her Story» har også laget en mer kompleks fortelling i samme stil i spillet «Telling Lies«.

Har du spilt «Her Story» eller spill med liknende oppbygging? Har du andre gode ideer til hvordan de kan tas i bruk i undervisningen? Legg veldig gjerne igjen en kommentar på Pratehjørnet.

Trailer
OBS! Seriøse spoilere!